Allmäntandvård

I huvudsak arbetar vi med all form av bastandvård såsom regelbundna undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, rotbehandlingar, tandutdragningar och protetik. 

 

Bettskenor

En bettskena är en effektiv behandling om du gnisslar eller pressar tänder under sömnen. Tecken på tandgnissling och tandpressning kan vara huvudvärk på morgonen, trött eller spänd käke. 

 

Digital röntgen

Vi använder oss av digitalröntgen vilket ger mindre strålning, bättre diagnostik, säkrare arkivering och är miljövänligt med tanke på att inga vätskor eller bly används. Med den nya, moderna tekniken kan bilderna förstoras upp på dataskärmen, vilket gör att vi enkelt kan visa dig om det är något speciellt med dina tänder.   

 

Kronor, broar och proteser

Vid större skador på en tand är en krona ibland nödvändigt. Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder. Ett avtryck tas, så att ett tandtekniskt laboratorium kan tillverka en krona. Vanligaste materialen är tandfärgat porslin och metallbundet porslin.

När en eller flera tänder saknas kan man göra en bro (även kallad brygga) för att ersätta tanden/tänderna. Vi formar då tänderna på båda sidor om den saknade tanden. Vi utför allt från korta broar för enstaka tandluckor till broar som täcker en hel käke. Materialvalet är detsamma som för kronorna.

Om en eller flera tänder saknas kan även en avtagbar protes vara ett bra kostnadseffektivt alternativ. 

 

Rotfyllning

Vid en infektion kring roten på tanden, som av olika orsaker kan uppstå, utförs en rotfyllning för att förhindra värk och fortsatta infektioner.

 

Tandblekning

Hos oss har du valmöjligheten mellan att bleka tänderna på kliniken eller hemma. Blekningsresultatet blir lika oavsett blekningsmetod och båda metoderna utförs med Opalescence Tooth Whitening Systems som länge varit världsledande inom sitt område.

Att bleka tänderna har genom vetenskapliga studier bevisats vara helt säkert. Den aktiva ingrediensen i Opalescence är karbamidperoxid. Eftersom Opalescence är klassad som en medicinteknisk produkt säljs den inte till andra än legitimerad tandvårdspersonal.  

 

Tandstensborttagning

Tandsten orsakas av plackbeläggningar som finns kvar på tandytan. Om tandstenen sitter kvar på tanden kan detta leda till tandlossning. Därför är det viktigt att du regelbundet kommer för tandstensborttagning, puts/polering av tänderna samt har en god munhygien. 

 

Implantat

Tandimplantat kan ersätta en enstaka tand, flera tänder eller en hel käke. Tandimplantat är en skruv som tillverkas av titan och som opereras in i käkbenet för att fästa tandersättningar, när man förlorat sina egna naturliga tänder och rötter, läs mer här.

Behandlingar med implantat har genomförts i snart 45 år och har medfört att miljontals människor  fått fasta tänder. Implantatbehandlingen är en kirurgisk behandling där man vid operationen skruvar implantatet ner i käkbenet. 

Hur länge ett implantat håller beror på många faktorer. En av de viktigaste är att behandlingen utförs av någon med stor erfarenhet och som frekvent arbetar med implantatkirurgi. Tack vare vårat samarbete med Peter Ohannessian, specialist oral kirurg har vi möjligheten att utföra detta här på kliniken.

Vissa patienter har en något högre risk att råka ut för problem med sina implantat. Riskgrupperna består bland annat av personer som röker, har dåligt inställd diabetes, en tidigare parodontit eller som inte sköter sin munhygien.