Öppettider:

Mån 08.00 - 17.00
Tis 08.00 - 17.00
Ons 08.00 - 17.00
Tors 08.00 - 17.00
Fre 08.00 - 14.30
Lör Stängt
Sön Stängt

 

Kontakt information

 
08 - 28 00 27
info@issadental.se
Fredsgatan 6a, Sundbyberg

 

Kontaktformulär


Karies och tandlossning

Att sköta om tänderna är lätt och kräver bara tandborste och antingen tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste samt rätt teknik. Alla människor har naturligt bakterier i saliven, vissa typer är harmlösa, skyddar tänder och mun, andra är skadliga och leder till karies eller tandlossning.

 

Karies orsakas av en särskild typ av bakterier som gör att syra bildas i munnen, fräter på tanden som då skadas, det vill säga ett hål i tanden bildas. Kariesbakterierna använder socker som näring, mat som innehåller mycket socker kan bidra till att bakterierna överlever och fortsätter att bryta ned tänderna.

 

Tandlossning, parodontit, är en sjukdom som uppkommer när beläggningar med bakterier bildas i tandköttsfickorna. Runt varje tands rot finns tandköttsfickor med fibrer som fäster tanden i käkbenet, dessa fibrer bryts ned vid tandlossning och medför att tanden blir lös. Det första stadiet i tandlossning är tandköttsinflammation, gingivit. Tecken på tandköttsinflammation är att tandköttet är ömt och blöder lätt.

 

Daglig god munhygien är grunden till friska tänder. Fluor i tandkräm stärker emaljen och skyddar mot hål i tänderna. Rengörs tänderna varje dag minskar risken för både karies och tandlossning.